A boy and his dog

A boy and his dog. Novellen (1968), Filmen (1975) och ljudboken (1999), av Harlan Ellison

I detta fall spelar det ingen roll. Du kan lika gärna hoppa över novellen helt, om du inte känner dig helt överförtjust. Jag påstår inte att den är dålig, tvärtom. Men i detta fall kan man med gott samvete se filmen först. Novellen är en trevlig liten sak. Själv lyssnade jag på den i ljudboksform där författaren, Harlan Ellison själv läste upp sitt verk med stor entusiasm, inlevelse och konstig musik i bakgrunden då och då. Har man en 1 h och 40 min över så kan det vara värt, men är man inget megastortfan så kan man lika gärna bara se filmen. Dessutom är  det flera småhändelser som är med i filmen inte med i novellen.

Världen har inte helt otippat gått under . Det hela utspelar sig i en annan tidslinje än den vi lever på nu, där kalla kriget ledde till ett tredje världskrig, detta höll på ett tag och när det väl nådde sitt slut så lyckades aldrig den globala ekonomin återhämta sig vilket ledde till att ett fjärde världskrig utbröt. Detta varade endast i 5 dagar men utkämpades med kärnvapen från båda sidor vilket ledde till civilisationens fall och nästan mänsklighetens slut.

Historien vi får följa utspelar sig 2024, 18 år efter kriget. De få som överlevde kriget flydde antingen under jord i säkerhet eller lyckades hålla sig levande på den karga ovanjorden. Vi följer Vic (som spelas av Don Johnson i filmen) som är en ung man vars föräldrar dog i kärnvapenkriget.

Vic har slagit följe med den skarpsinniga hunden Blood som han kan tala telepatiskt med. En förmåga som vissa av de som överlevde ovanjord utvecklat. Hunden Blood är vän , lärare, fadergestalt och inte minst en förlängd näsa för kvinnor åt Vic. Kvinnor och sex är något som tar upp extremt mycket av Vic´s tankar.

Dessa två huvudkaraktärer vandrar omkring i ett symbiotiskt förhållande där Blood hjälper Vic att finna kvinnor och Vic ger Blood mat. Dessutom undervisar och lär hunden Vic saker som att läsa och skriva och försöker även ge honom en känsla av moral, vilket han efter sin uppväxt helt saknar.  Vardagen för Vic och Blood är en kamp om mat och rent vatten och ett evigt sökande efter någon av de sällsynta kvinnorna. På grund av Vic´s bristande moral i kombination med hans stora sexuella frustration  anser han att det ger honom rätten att våldta och göra vad han vill med de kvinnor han väl kommer över. På så vis är detta en väldigt mörk film men stämningen är ändå ironiskt lättsam. Vic är en otroligt dålig människa och det hymmlas inte med det heller. Vic´c överdrivna intresse av att lägra ofrivilliga kvinnor leder till mycket besvär och är något han och Blood bråkar över mycket, då Blood är mer intresserad av att hitta mat och överleva än att leta kvinnor till sin unga följeslagare.

En dag upptäcker  dom en kvinna som inte tycks vara så ovilligt inställd till Vic´s vilda och okontrollerade lustar. Detta leder till att den naiva Vic, trots hundens vilda protester tvingas ned till ett av samhällena underjord. Där han tvingas avge sperma för att underjords-samhället ska kunna leva vidare och få barn. Allt där nere är extremt surrealistiskt, pittoreskt, och överdrivet glatt med en, i mitt tycke rätt misslyckad, 1984-känsla med högtalare överallt som ropar ut uppmaningar om det rätta sättetatt leva. Allt är extremt konstigt och jag garanterat en hej-jag-känner-mig-degig-i-huvudet-känsla. I novellen är detta avsnitt kort medans det är utdraget och rätt modiferat och utvecklat i filmen, på gott och ont.  Här tänker jag inte berätta mer om story:n för att inte förstöra upplevelsen om du tänkt se/läsa den.

Det som egentligen gör denna film så otroligt sevärd är det helt GENIALISKA slutet som verkligen är en stor oväntat twist. Samma slut även i novellen men inte riiiiktigt lika klockrent. Filmen är i mångt och mycket egentligen rätt seg på sina ställen men jag tycker det helt klart är värt att ta sig igenom. Underjordsdelen i filmen kunde verkligen ha gjorts annorlunda eller bara klippts ned rejält även om det har vissa intressanta aspekter (androiden t.ex). Det roliga tycker jag är att det är hunden Blood om är den erfarne, inlästa och den som överhuvdtaget har någon koll medans Vic är ung, naiv, styrd av sina lustar och sitt osunda temprament. Blood är hela tiden nedlåtande mot honom på ett väldigt roligt sätt.

Jag tycker att hela A boy and his dog är en enda stor svart och ironisk komedi som anspelar på människans svaghet och naivitet om man nu ska ge sig in på att analysera.

Jag tycker att alla borde se den, om inte annat se bara slutet om du inte orkar ta dig igenom den. Det pratades om att det skulle komma en uppföljare men det blev aldrig av. Enligt wikipedia finns dock en fortsättning i form av en illusterad novell (ritad av Richard Corben). Jag har inte läst den därremot. Denna berättelse har nått en kultstatus inom science fiction världen och filmen har blivit utsedd till plats 96 av 100 Best-Reviewed Sci-Fi Movies. Dessutom tror jag gänget bakom falloutspelen inpirerats mycket från A and his dog, både i stämning och tema.

”A man loves his dog…”

Annonser

~ av Jonas på 2010/03/03.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: