World War Z

World War Z: An Oral History of the Zombie War av Max Brooks

Detta är bok som jag verkligen starkt rekommenderar att man lyssnar på i ljusboksform. Boken är nämligen skriven helt i intervjuform. Boken handlar om Max Brooks själv som är en agent i United Nations Postwar Commission där han fått i uppdrag att intervjua ett rätt stort antal människor från världens alla hörn som överlevde kriget. Brooks intervjuar dessa och de får berätta om sina upplevelser. Det är allt från regeringspersoner, agenter, soldater, personen som var på rätt/fel ställe vid rätt/fel tidpunkt och helt vanliga människor. När Brooks lämnar in rapporten från sitt uppdrag är hans överordnade inte nöjd och vill inte ha intervjuerna. Brook blir frustrerad och det slutar med att han ger ut dom som en bok för att människornas berättelser ska få leva vidare. Denna bok är World War Z.

Det som gör ljudboken så fantastisk är att eftersom det är en massa intervjuer så är det olika röstskådespelare för alla de olika karaktärerna (i alla fall de allra flesta). Max Brooks spelar sig själv som den trevliga intervjuande agenten. Grejen är att allt blir så otroligt realistiskt. Det låter verkligen som att det hela är taget direkt ur verkligheten och det gör det lite skrämmande.

World War Z är en fristeånde uppföljare på Brooks The Zombie Survival Guide, där alla tips, riktlinjer och regler man fick för att överleva zombieapokalypsen, appliceras på det faktiska scenariot av att blodtörstiga zombies tar över jorden . Tyvärr har jag inte läst den men har dock bara hört gott om den.

Intervjuerna sker i en kronologisk ording, vi får följa de första fallen av viruset i Kina, till hur det sen utbryter över hela världen och människornas civilisation faller och ett organiserat motstånd sakta tar form.

Boken handlar mycket om människor och våra svagheter. Vår oförmåga att acceptera det som sker. Isreal satte sig tidigt i en frivillig karantän och berättade för resten av världen vad som skulle ske, ingen lyssnade såklart. Svårigheterna inom militären att inse att det är zombies och inte människor de nu slåss mot och att nya taktiker och tillvägagångs sätt måste uppfinnas, tas även upp. Samt samtliga världens regeringars misslyckande med att ta hotet på allvar och styra upp skydd för medborgarna. I hela boken osar det av samhälls- och civilisations-kritik. Men en stor dos kritik riktas också mot gemene man som hela tiden envisas med att isolera sig och slåss inbördes istället för att organisera sig tillsammans och hjälpas åt för att överleva.

Min favoritperson är en mycket hård kvinna som är helikopterpilot som berättar historien om när hon under ett uppdrag kraschar i ett enormt träsk, ser sin kollega ätas upp av odöda och blir sedan tvungen att rädda sig själv och ta sig i säkerhet, helt på egen hand. Hon guidas av en mystisk röst i hennes komradio som hela tiden tvingar henne att fortsätta och inte ge upp.

En annan intressant aspekt i WWZ är den rätt stora förekomsten av så kallade quislings. Detta är människor som blev så otroligt psykiskt nedbrutna att de plötsligt började bete sig som zombies och till och med jagade efter färskt kött. De riktiga zombiesarna brydde sig såklart inte om detta och åt gladeligen upp dessa misserabla själar.

Vanligtvis är jag inget stort fan av zombies och zombieapokalypsen eggar inte mitt sinne särskilt mycket men jag måste säga att World War Z verkligen är helt lysande! Lyssna och njut.

Det ska tydligen komma en film framöver, jag ställer mig skeptisk. Men det kanske blir bra.

Annonser

~ av Jonas på 2010/03/03.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: