When The Wind Blows

When the wind blows kom ut som ilustrerad novell 1982 tecknad och skriven av Raymond Briggs. Detta är inte en strikt post-apokalyptisk historia utan vi får följa ett äldre pensionerat par som lever ett stillsamt och lyckligt liv ute på landet någonstans i england. Det hela utsplar sig under 80-talet då hotet om att ryssarna skulle attackera i princip hela västvärlden med atombomber upplevdes som reelt, i och med kalla kriget osv.  Jag valde att se den animerade/tecknade filmen från 1986 med Jimmy Murakami som regissör och röster av John Mills och Peggy Aschcroft, för att jag egentligen inte är något större fan av serieböcker och för att de sidor jag såg frånboken såg ut exakt som filmen. Att notera är att det även tydligen finns en BBC Radio-dramatisering av boken.

Paret lever lyckliga tillsammans och tar dagen som den kommer. Kriget är på väg och James börjar förbereda ett litet skyddsrum (eller hur man nu ska översätta fallout shelter) av dörrar, kuddar och annat bråte enligt en av regeringen författad pamflett som handlar om hur man på bästa sätt skyddar sig och sin familj när atombomberna väl faller. Stämningen är lättsam blickar dom tillbaka på romantiska minnen från WW2. Dom är fast bestämda om att detta inte krig kommer vara värre än det förra och att dom kommer överleva lika galant denna gång. Dom skrattar och ler, dricker té, diskar, äter och bygger på sitt lilla skyddsrum. Frun tycker att det är jobbigt att gubben håller på och grejar, plockar ned dörrar och målar alla fönster vita. Men han påpekar att det kommer vara nödvändigt och att det är viktigt att ”do the right thing according to governmental guidelines”. Dom lever och frodas tills en dag de hör på radion att kriget har börjat och att sovjetiska bomber förväntas slå ned på engelsk mark inom tre minuter och alla uppmanas att omedelbart ta skydd. Frun tar fortfarande inte seriöst på det hela utan James får bokstavligen släpa henne till skyddet. Där stannar de medans de upplever den enorma explosionen. De lyckas hålla ut i skyddet i ungefär två dagar innan frun envist vil gå ut, James följer snart också ut och stannar därefter ute och försöker återgå till att leva ett normalt i deras söndertrasade hem, medans de båda börjar må allt sämre på grund av strålningen… Resten får man se eller läsa själv.

Jag tycker att When the wind blows var riktigt bra. Den har en lite Fallout(spel-serien)-känsla över sig oh borde därav uppskttas av fans till spelen. Allt är lättsamt och humoristiskt rak igenom. Men under ytan är det självklart väldigt seriöst och jag tror historien speglar den atombombsparanoian som fanns i bland annar england under den här tiden.

Intressant är också den extrema övertron till auktoriteterna och regeringen. Varje steg och råd i pamfletten följs, även de råd som uppenbart är onödiga och efter att bomben gått av så väntar de ständigt på att hjälpen från regeringen ska anlända och gör inga försök att försöka styra upp något själva på egenhand.

Som de flesta antagligen känner till fanns dessa pamfletter på riktigt och gavs ut av diverse nationers regeringar för att lugna folket

Annonser

~ av Jonas på 2010/03/14.

Ett svar to “When The Wind Blows”

  1. […] ett tag sen skrev jag ett inlägg om den lilla fina filmen When the Wind Blows. När jag skrev inlägget hade jag tyvärr inte läst serieboken utan nöjde mig kort och gott med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: