Doomsday

Världens bästa sämta film! Inget för filmpretton.

Är du bakfull, har tråkigt eller känner dig allmänt opepp på tillvaron? Filmen Doomsday (2008, Neil Marshall) är lösningen på alla dina bekymmer.

Vad sägs om ett pestliknande virus som brutit ut i Glasgow, som leder till att hela Skottland sätts i karantän genom att man bygger en mur runt hela landet och försvarar denna med ett automatiskt vapen system?

Vad sägs om festande vildsinta kannibaler med färgglada mohawk-frillor och tuffa kläder?

Vad sägs om ett helt samhälle som gått tillbaka till att leva som på medeltiden?

Vad sägs om en hott kvinnlig actionhjälte?

Jag tänkte väl det.

Jag får kanske direkt poängtera att Doomsday är ”bra” på ett roligt sätt, och inte sådär särskilt seriöst. Därremot tror jag skaparna av filmen vill att man ta den seriöst om än med glimten i ögat (hoppas jag i alla fall). Hur väl de lyckades med det får du avgöra själv.

Dessutom måste man här även ge sig in på att definera post-apokalyps. Är det verkligen apokalyps om inte hela världen går under? Kanske inte per defination, men i detta fall när ett helt land gått åt skogen tål definationen att tänjas lite på, plus att den lite klassiska post-apokalyptiska manéren och stämningen går att återfinna i filmen.

Filmen utspelar sig ett par år in i framtiden i England och Skottland.

I Skottland utbröt år 2008 utbröt det ett  mycket förödande virus. För att stoppa detta virus beslutade sig den englelska regeringen att sätta hela skottland i karantän genom att bygga en stor mur kring landet och på så viss helt stoppa spirdningen. Detta ansågs vara mycket lyckat åtagande och viruset stoppas, tills X antal år in i framtiden (då filmer utspelar sig) när viruset bryter ut igen, denna gång i London.

Regeringen och de styrande får panik och inser att något måste göras. Auktoriteterna har i hemlighet känt till att det funnits folk som överlevt i karantänen och har en teori om att dessa har ett botemedel. De kallar på Major Eden Sinclair som spelas av den fagra Rhona Mitra, som är någonslags super-säkerhetspolis/militär inriktad på specialaktioner, som förövrigt blev utsmugglad från karantänen när hon var ett litet barn precis innan portarna stängdes. Hon får i uppdrag att tillsammans med ett gäng soldater och läkare(?) att åka in i karantänen med några fula supermilitärfordon (vars rutor inte tål pilar) och helt enkelt finna botemedlet.

Låter det tillräckligt klyschigt?

Det blir ännu bättre. Väl inne i karantären möter dom på ett kannibalgäng med färggranna mohawkfrillor, helfräsiga post-apokalyptiska outfits och snygga fordon. Maten är sedan länge slut (och dom verkar oförmögna att odla något eller äta några av de många kossorna) så dom äter helt enkelt människor. Gruppen soldater med Sinclair i spetsen blir såklart övermannade  av gänget. Punkkannibalerna ställer till med fest vars syfte är att äta soldaterna och festen är helt klart den bästa scenen i filmen.

Längre fram i filmen möter Sinclair och de andra som klarade sig ifrån galningarna  på ett annat samhälle. Detta leds av personen som antogs ha botemedlet och deras grej är att de gått tillbaka för att leva som man gjorde på medeltiden. Notera här att muren endast stått uppe i 20, 30 max 40 år och de har redan hunnit med att totalt överge det moderna samhället. Denna allför långa del i filmen kan man lika gärna spola över. Det är kannibalgänget man ser den här filmen för, inte riddartöntarna.

Sedan spårar det ännu mer när dom hittar en snygg bil och det blir biljakt i wastelands.

Jag gillar verkligen den här filmen. Stämningen är alldeles för seriös jämfört dess innehåll och allt känns helt ologiskt och ogenomtänkt. Ändå är inte detta en lågbudgetfilm. Det går inte annat än älska! Man bara skakar på huvudet och frågar sig ”hur fan tänkte dom där?”. Fast den är ändå tillräckligt rolig för att hålla sig på en nivå då den faktiskt är underhållande, förutsatt att man totalignorerar  (ny)medeltidspartiet. Filmen är ett ypperligt sätt att skratta bort ungefär 90 minuter.

Det finns ingen mening med att ens försöka sig på att kritisera filmen, då skulle det här inlägget bli på tok för långt, men tre ”små” grejer kan nämnas:

1. Varför låter man den sjukt snygga och intressanta kannibaltjejen med det tuffa sminket dö så tidigt i filmen?

2. Varför (ny)medeltidspartiet? VARFÖR?

3. Hallå, bensinen? BENSINEN?

Slutet är riktigt eggande också, kan vi ana och hoppas på en Doomsday 2 i framtiden?

Kort och gott är det här nog en av världens bästa sämsta filmer.

(MUREN ÄR SÅ JÄVLA KORKAD OCKSÅ)

Annonser

~ av Jonas på 2010/03/17.

3 svar to “Doomsday”

  1. Det här kan ju vara världens sämsta film jag någonsin sett. Aldrig varit så besviken över en rulle någonsin! Braveheart-punkare möter Svarte Petter riddare och en superny bil blir omkörd av gamla skrothögar. Jisses vilken smörja. Undvik denna film till varje pris, tro inte ett ord på vad författaren här ovan skriver. Filmen är så jävla tråkig och dålig rakt igenom och är inte värd att ägna en sekund åt.

  2. Du hade alltså seriösa _förväntningar_ på Doomsday?
    Det hade i alla fall verkligen inte jag och därav kan jag uppskatta den. Mest för att allt är så otroligt dumt och ologiskt.
    Men om man är ute efter film som berör och är bra på riktigt är väl denna inte att rekommendera direkt.

    Om det inte framgick tillräckligt väl i inlägget vill jag poängtera att jag inte tycker att Doomsday är bra på riktigt, utan underhållande såsom dåliga b-filmer ibland kan vara. Jag ser helt klart ett underhållningsvärde i filmen och därför skrev jag ett inlägg om den.

  3. Javisst, såg den på Voddler då det var en av typ fem sci-fi filmer de har i sitt förråd. Verkade ju rätt grym till en början, första fem minuterna eller så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: