Hardware (M.A.R.K. 13)

Hardware är tveklöst en av mina absoluta filmer. Jag tycker att den är extremt underskattad i allt från science fiction, cyberpunk och post-apokalyptiska-sammanhang. Men det ska vi ändra på nu.

Hardware eller M.A.R.K 13 som den ocksåibland är benämnd som, är regisserad av Richard Stanley och kom ut år 1990. Den bygger på comic:en SHOK! Walter’s Robo-Tale, skriven av Steve MacManus och Kevin O’Neill. Jag har tyvärr inte läst Shok! så jag kan inte utala mig om den alls, men om någon annan har läst den, så lämna gärna en liten kommentar nedan.

Hardware börjar med att en ”zone tripper”, som spelas av Carl McCoy (sångare i gothrockbandet Fields of the Nephilim), vandrar omkring i en atomkrigshärjad öken och finner ett robothuvud som han tar tillbaka in till det som återstår av civilisationen. Han säljer robothuvudet och andra saker av någotsånär värde till skrothandlaren Mo, som köper huvudet och ger det i present till sin flickvän, skrotkonstnären Jill som planerar att använda robothuvudet till en skulptur.

Vad dom inte känner till är att huvudet är en central del i det självgenererande artificiella intelligens militärprojektet M.A.R.K 13. Projektet lades dock ned på grund av instabilitet och prototypen dumpades i öknen. En kul detalj är att ”Its name is a reference to the Gospel of Mark in the New Testament of the Bible, part of which reads no flesh shall be spared (Mark 13:20)” – Wikipedia.

M.A.R.K 13 är designad för att döda och att vara nästan oförstörbar.

Roboten aktiveras och börjar bygga ihop sig själv av det som finns i Jill:s ateljé och lägenhet. Till slut är den tillräckigt återställd för att ge sig ut för att döda, och Jill är dess första mål. Färefter får man avnjuta en lång kamp mellan människa och maskin.

För att minimera spoilandet så slutar jag här. Som sagt tycker jag att Hardware är en alldeles strålande bra film. Plus i kanten är alla de tunga namnen som medverkar på ett eller annat sätt. Iggy Pop som radioprataren Angry Bob, Carl McCoy som Skrotletaren, Lemmy från Motörhead som galen taxichaffisoch till och med Ministry skymtas till på ett ställe.

Hardware har kritiserats för att vara en Terminatorkopia men jag håller inte med. Det är till viss del samma konecpt och det är lite samma ångest man får när  ensmart maskin kontrar männskligheten. Men i övrigt är det verkligen helt olika filmer. Hardware kör sitt post-apokalyptiska race fullt ut.

Snygg rent miljömässigt är den också, kanske en smula lågbudjet men det spelar ingen större roll då det bidrar till smutsighetskänslan. I annan post-apokalyptisk film kan det kännas som att man försökt så hårt att få allt att de nedgånget och sutsigt ut att det nästan istället ser polerat ut, men hardware är verkligen skitig, och det är bra.

Manuset till en uppföljare finns, men i nuläget verkar det inte finnas några planer på att sätta den i produktion.

Det är helt obligatorisk att ha sett Hardware i alla fall en gång.

Annonser

~ av Jonas på 2010/03/18.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: