Mad Max

Det är nog knappast någon som läser den här bloggen som har missat den superklassiska och kultförklarade post-apokalyptiska trilogin med Mel Gibson. Men vad vore väl en post-apokalyptisk blogg utan Mad Max?

Mad Max 2: The Road Warrior brukar inte vara sen att nämnas i dessa sammanhang och är mer eller mindre ett måste.

Därav kommer här ett inlägg om de tre filmerna.

Vissa brukar påstå att endast tvåan är värd att se men jag håller inte med om det. Den första bör ses för att man ska förstå huvudkaraktärens utforming och varför han senare gör som han gör i tvåan och trean bör ses, ptja bara för att. Om inte annat så för att Tina Turner är med i den.

Så håll till godo.

Mad Max

Den första Mad Max filmen kom år 1979 och är regisserad av George Miller och skriven av honom och Byron Kennedy. Filmen utspelar sig i en mörk men inte post-apokalyptisk framtid i Australien. Civilisationen är på väg att falla eftersom oljan håller på att ta slut. Våldsamma och brutala motorcykelgäng härjar och vi får följa en man vid namn Max Rockatansky (En ung Mel Gibson) som är en ung officer vid MFP (Main Force Patrol) som gör sitt bästa för att upprätthålla ordningen i samhället och kämpa mot de farliga motorcykelgängen.

Konflikten mellan MFP och motorcykelgänget trappas upp ytterligare då Max orsakar en av gängets medlemmar Nightrider död i en våldsam bilkrash då han försöker fly från ett gripande. Gänget lovar att hämnas på Max personligen. Sen avslöjar jag inte mer av storyn.

Jag tycker som sagt att det är viktigt att se den första filmen först för att få en uppfattning varför Max Rockatansky, en ung man som både har en familj och ett jobb som han gillar spårar ur och blir den urflippade Mad Max. Filmen i sig kanske inte direkt är den bästa i världen, men det fyller ändå en stor funktion att se den om man vill få ut så mycket som möjligt ur uppföljarna. Jag kan tänka mig att tvåan skulle kännas lite smått meninglös om man inte vet varför Mad Max är som han är och vad det är som har format honom.

Jag tycker faktiskt att Mad Max 1 är lite underskattad. För att vara en actionfilm från 1979 är den rätt brutal, alla har snygga outfits och ännu snyggare fordon. Vad mer kan man begära?

Mad Max 2: The Road Warrior

Mad Max 2 är filmen som alla pratar om i Post-apokalyptiska sammanhang och detta verkligen inte ogrundat. Denna film har i mångt och mycket lagt grunden och satt normen för vad post-apkalyptisk litteratur och filmer ska innehålla, en hård och känslomässigt kall ensamvarg i lädermundering med ett tufft fordon, även om detta såklart inte automatiskt blir bra. Min poäng är dock att den här filmen betytt väldigt mycket för genren.

Även uppföljaren är regisserad av George Miller men är skriven av honom och Terry Hayes och kom ut två år senare (1981).

Australien har nu brakat ihop på riktigt och allt utspelar sig i ett post-apkalyptiskt ökenlandskap. Det oljebaserade ekonomiska systemet fallerade vilket följdes av ett förödande världskrig. Olika gäng regerar över vägarna och endast de hårda överlevde.

Vi får fortsätta följa Mad Max som numera endast är ett tomt skal av den man han en gång var. Han kör omkring i öknen på jakt efter bränsle och mat tillsammans med sin hund. Han träffar på en helikopterpilot som han övermannar efter att piloten försökt stjäla hans bil. När Max ska döda honom så berättar han om en plats där det finns massor av bränsle.

Piloten tar med honom dit men väl där visar sig det vara en fort som är tillverkat av skrot och en bränslepump. Fortet är omringat av ett gäng, ledda av Lord Humungus, som vill ta över det. Han bestämmer sig för att ta sig in i fortet och det hela slutar med att han tvingas in i situation där han måste hjälpa invånarna att förflytta sitt bränsle och undkomma gänget.

Som sagt en superklassiker och en verklig trendsättare. Karaktären Mad Max har blommat ut till fullo och jag tycker att Mel Gibson gör ett bra jobb med att gestalta honom. Över huvudtaget lämnar utbutet av karaktärer inte mycket att klaga på. Piloten är en personlig favorit sedan barns ben.

Om du inte mot förmodan inte har sett denna fantastiska film så åtgärda detta omgående!

Mad Max: Beyond Thunderdome

Den tredje Mad Max filmen kom 1985 och regisserad av George Miller och George Ogilvie och skriven av Terry Hayes och George Miller. Beyond Thunderdome är kanske den Mad Max film som imponerar minst och den känns till och med ibland mer eller mindre lite platt och meningslös. Men helt osevärd är den såklart inte.

Rånad på allt han äger måste Max söka skydd i Bartertown, en liten stad som fortfarande har en del fungerande teknologi men som är ett tillhåll för allehanda baniter och avskum. Staden styrs av Aunty Entity som spelas av Tina Turner som lovar att han ska få tillbaka alla sina ägodelar om han dödar Blaster som är en av de två som styr över stadens kraftverk så att hon kan bli ensam härskare över staden. Han går med på detta och de två möts i en strid på liv och död i stadens arena. När Max på grund av anledningar inte fullföljer sin del i avtalet kastas han åter igen ut i öknen.

Han hittas av ett gäng barn som tillsammans har bildat någon slags religiös kult/stam. Barnen är överlevande från en jumbojet som befann sig i luften när katastrofen kom.  Barnen tror att Max är piloten Walker som ska ta deras jumbojetvrak i luften igen och flyga tillbaka dem till civilisationen igen. När Max förnekar detta splittras stammen och en grupp bryter sig ut för att ta sig över öknen i riktning mot Bartertown där de tror civilisationen finns. Efter det spårar det ur en smula.

Filmen är egentligen helt ok men jag har så otroligt svårt för barnskådespelare, speciellt när de har gaddat ihop sig till en ”stam” och är sådär äckligt lillvuxna.

Annars tycker jag helt klart att filmen är värd att ta sig genom. Stridsscenerna i thunderdome är mycket trevliga och hela bartertown också för den delen.

Tina Turner är inte helt fel heller såklart. Hennes låt “We don’t need another hero” är för övrigt soundtracket till filmen.

Kort sagt så är alla Max max filmerna absolut värda att se och är tre stora måsten inom genren. Det viskas om en fjärde film Fury Road (2011) och Wastelandz håller såklart alla tummar.

Annonser

~ av Jonas på 2010/04/24.

2 svar to “Mad Max”

  1. […] i kroppen inser att domedagen är osoft i stil med Threads! och inte cool och fräsig som i typ Mad Max, hur mycket man önskar sig det senare. Det är alltid viktigt att försöka vara realistisk. […]

  2. […] i det avseendet att storyn, karaktärerna och nästan allt är snott rakt av från den klassiska Mad Max 2. Lägg till en skvätt influens från den klockrena Exterminators of the year 3000 så har man i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: