Tank Girl

Dom flesta filmer och böcker inom denna lilla genre strävar efter att skapa en mörk, kargad, väldigt seriös överlevnads-känsla och med handen på hjärtat så är det kanske inte så himla många som faktiskt lyckas till 100 %. Därför är Tank Girl en väldigt upplyftande. Komedi/Action i gammal hederlig post-apokalyptisk som faktiskt funkar bra. En kvinnlig hård hjälte huvudrolls innehavare gör inte saken sämre.

Filmen kom år 1995 regisserad av Rachel Talalay och bygger på den tecknade serien av Jamie Hewlett (bild) och Alan Martin (manus).

Lori Petty spelar actionhjälten Rebecca AKA Tank Girl. Året är 2033 och efter att en komet träffat jorden och förvandlat större delen av jorden till ödemark (åh, jag vill ha en bra översättning på ”wasteland”) och förändrat atmosfären. Som ett resultat av detta är dricksvatten mycket dyrbart extremt svårt att få tag på och det som finns tillgängligt är i full kontroll av det megastora militärliknande företaget Water and Power som drivs av den ondeskefulla Kesslee (Malcolm McDowell).

Rebecca bor tillsammans med ett par andra överlevande i ett hus i öknen där de illegalt pumpar upp sitt egna vatten och odlar sin egen mat. En natt kommer Water and Power:s militära lakejer för att gripa/döda dom pga av deras högst illegala verksamhet. Trots hårt motstånd så dödas de flesta av överlevarna och Rebecca lyckas döda 8 av militärerna men tas tillfånga och tvingas arbeta under hårda villkor i WP:s arbetsläger/fängelse.

Hon träffar där på Jet Girl (Naomi Watts) och dom flyr tillsammans genom att lyckas stjäla ett flygplan och ett tank. Rebecca blir Tank Girl och dom tvingas kämpa mot Water and Power med hjälp av de muterade supersoldaterna ”Rippers”

Stämningen rakt igenom filmen är lättsam och rolig och tank girl är hård, dryg. söt och älskvärd på samma gång, och vad sägs om Ice-T som mutant?

Tyvärr har jag inte läst serien, men skulle gärna göra det vid tillfälle. Eftersom jag själv inte läser nämnvärt mycket serier är jag nog inte rätt person att avgöra om detta är en bra filmatisering heller men med mina post-apokalyps glasögon på i högsta hugg så gillar jag den verkligen. Då och då i filmen så dyker det dock upp tecknade sekvenser och bilder (från själva serietidningen?) vilket i mitt tycke fungerar alldeles ypperligt bra och bidrar till den avspända och trevliga stämningen.  Det är också rätt mycket musik i filmen, till och med ett litet musikalnummer på ett ställe och gällande detta finns det inget att klaga på.

Fler hjältinnor behövs verkligen i den annars så mansdominerade genren.

Jag tycker att denna surrealistiska actionkomedi lättar upp mellan alla filmer som försöker få en att bli opepp på livet efter världens fall. Med rätt inställning, en pimpad stridsvagn och schyssta mutanter så är det nog inte så illa. Dysterhet, pretentioner och svårmod för all del men ibland är det trevligt att bara avnjuta något lättsamt.

Annonser

~ av Jonas på 2010/04/25.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: