Svenska Slut

Norra Skandinavien.

Svenska slutförvar har fått förtroendet att förvalta europeiskt kärnavfall. Att djupförvara reaktordelar och bränsleelement i berggrunden visade sig dock snart vara olönsamt.

För att inte bromsa tillväxten fattades ett gemensamt beslut.

En undantagszon upprättas. Stora områden evakueras för att ge plats åt en mer kostnadseffektiv ytlagring.

För att skydda personalen för strålningen ovan jord byggs de tomm bergrummen om till bostäder.

På sexmånaderskontrakt rekryterar Svenska Slutförvar årligen tusentals avfallshanterare.

Med den texten börjar den svenska tv-serien på sex avsnitt från 2002, skriven och regisserad av Pontus Wikström. Svenska Slut gick inte så himla bra när den kom, kanske på grund av att rädslan för kärnvapen och problemet med eventuell lagring kärnavfall inte var så stor just 2002 då Svenska Slut kom.

Serien har i den närmaste fallit i glömska med undantag av en liten skara hängivna fans. Svenska Slut är kanske inte direkt post-apokalyptisk utan påvisar mer en rätt dystopisk framtid. Jag vill i varje fall i och med detta inlägg uppmärksamma och få fler att fatta tycke för denna bortglömda pärla. Svenska Slut är nog det närmsta vi kommer denna genre i svensk film/tv-serie väg och visst känns det lite närmare när det hela faktiskt utspelar sig på vår hemmaplan och inte i någon öken i USA eller Australien?

Serien handlar om uranrallarna som jobbar och lever under rätt hårda förhållanden någonstans uppe i Norrland tillsammans med cheferna och en del av Svenskt slutförvars styrelse. Varje rallare som frivilligt tagit på sig jobbet att hantera det radioaktiva avfallet jobbar ett halvår i taget men det finns även folk som är kriminellt belastade som tvingas jobba av sitt straff hos Svenskt Slutförvar. Men detta är inte det enda som sker under jord, det utförs även experiment på människor i syfte att få dessa att tåla radioaktiviteten i de evakuerade områdena. Alltså billig arbetskraft.

Känslan och stämningen i serien är som väntat mörk och dystopisk med en rätt stark touch av surrealism. Vilket i min bok är positivt.

Intressant är även att man konstruerat en ny slags version av det svenska språket för att få det hela att kännas lite mer futuristiskt. Det är så pass små ändringar att det funkar också faktiskt känns lite smått realistiskt.

Annars är den lokala drogen Bulfett en rolig detalj och dom pratande amerikanska kackerlackorna är också söta.

Jag rekommenderar verkligen alla att se denna lilla miniserie. Den består som sagt av bara sex avsnitt varav varje är drygt en halvtimme. Jag pressade hela på en eftermiddag.

Det är vissa problem att få tag på Svenska Slut i något fysiskt format. Vad jag vet har det aldrig släppts på DVD eller VHS så man får vända sig till internet. Det finns på video.google.com och vimeo.com. Annars finns den som torrent i pirathamnen om man inte räds att syssla med förbytarverksamhet.

Annars tycker jag alla ska tjata på SVT och Pontus Wikström (som man kan nå genom hans hemsida nedan) och tjata om att Svenska Slut ska släppas i fysiskt format.

http://www.pontuswikstrom.se/produktioner.html

Annonser

~ av Jonas på 2010/05/04.

Ett svar to “Svenska Slut”

  1. […] stämning i allt som sker och jag tycker att det märks väl att Dixelius antagligen både har sett Svenska slut och läst Efter floden grundligt för att sedan blanda det med lite fahrenheit 451 och några skopor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: