Cyborg 1 & 2

Två lite smått respektive tidtypiska filmer.

Cyborg 1

Den första Cyborg filmen kom 1989 och är regisserad av Albert Pyun och skriven av Kitty Chalmers. Cyborg 1 är en actionfilm och då menar jag verkligen ACTION. Det är 80-talstypiskt med massor av fräsiga hoppsparkar och hjälten och hans stora fiende klarar så klart att få hur mycket stryk som helst. Riktigt sådär överdrivet brutalt som bara sen 80-tals action är. I vilket fall utspelar sig Cyborg i en förfallen post-apokalyptisk framtid där man även råkat ut för en ny pest som tar livet av dom flesta. Det visar sig finnas ett botemedel till pesten, eller snarare viktig information om hur pesten kan botas. Denna information har en kvinlig cyborg vid namn Pearl (Dayle Haddon) lagrad i sig.

Vi får följa en man som heter Gibson, spelad av Jean-Claude Van Damme som är en klassisk post-apokalyptisk huvudkaraktär. Hans familj blev dödad av ondsinta pirater styrda av den muskelöse mannen Fender (Vincent Klyn) medans han såg på och nu vandrar han omkring och är mest ett tomt skal av sig själv.

Gibson möter på Pearl och tvingas se piraterna ta henne tillfånga på grund av den värdefulla information hon bär på. I samma veva räddar han en annan tjej undan piraterna. Hon heter Nady (Deborah Richter). När Nady har kryat på sig börjar dom förfölja piraterna som är på väg till Atlanta där dom sista aktiva doktorerna arbetar. Nady försöker självklart mjuka upp den hårda Gibson under resans gång, utan särskilt stora resultat.

Stora, eller rent av enorma mängder action utlovas i denna film och det är svårt att ta den seriöst eftersom allt är så otroligt överdrivet. Men är man beredd att inte ta den så himla seriöst tror jag den kan uppskattas. Från och till mycket snygga miljöer och om inte annat så ser dom onda piraterna sjukt tuffa ut. Det går att se den bara för det men annars är det just bara en helt vanlig actionfilm. Efter en kvart in i filmen kan du förutsäga nästan exakt vad som kommer hända.

Men den klarar sig på grund av piraternas helfestliga utstyrslar och självklart på grund av actionhjälten Van Damme. 🙂

Cyborg 2

Om den första Cyborgfilmen är ren post-apokalyps så är uppföljaren ren 90-tals Cyberpunk. Cyborg 2 kom år 1993 och är regisserad av Michael Schroeder och skriven av Mark Geldman. I början av 90-talet började internet sakta men säkert blomma ut. Rebelliska hackers, cybernetiska implantat, megaföretag, coola datorer, cyborgs, teknologi, människa VS maskin var på tapeten. Cyberpunk som man nu ser tillbaka på det som. Inget fel med det, jag gillar det personligen.

Men till filmen. I den första filmen så får man intrycket av att större delen av världen faktiskt mer eller mindre är helt utplånad. I Cyborg 2 visar det sig att detta tydligen inte är fallet även om världen gått ganska hårt åt helvete. Det är skitigt, stora multinationella företag härjar och styr. Cyborgs har i mångt och mycket tagit över människans roll i samhället osv. Allt i en klassisk William Gibson anda. Det roliga är att uppföljaren inte har något att göra med den föregående filmen alls faktiskt. I början får man se lite tillbakablickar när Gibson (van damme) slåss lite och där någonstans slutar kopplingen till Cyborg 1. Jag tycker att det är lite fult och speciellt att världen plötsligt är någorlunda civiliserad igen från ingenstans från att varit legat helt i förödelse i den första filmen. Nåväl man ska väl kanske inte ha allt för höga förväntningar på uppföljare. Det är trots allt helt andra personer som ligger bakom och har regisserat och skrivit denna film.

Året är 2075 och stora företaget Pinwheel har just skapat en cyborg vid namn Casella Reese, aka. Cash, spelad av ingen mindre än Angelina Jolie. Denna cyborg är speciellt designad att genom att charma och förföra ta sig in i fienders högkvarter och sedan explodera. Hon träffar på Colson Ricks, aka. Colt 45 (Elias Koteas) som är kampsportsinstruktör på pinwheel och dom får reda på att Cash är designad att självdetonera på givet kommando av Pinwheel så dom beslutar sig för att fly tillsammans med hjälp av en mystisk man, Mercy (Jack Palance) som blurrad dyker upp på diverse tv-apparater här och var och ger dom hjälp.

Förlusten av Cash är självklart en stor förlust för Pinwhell och därför anlitar dom Danny Bench ( Billy Drago) att hitta dom, Danny Bench är nämligen specialist på att söka upp och finna gömda cyborgs. En blodig och långdragen katt-och-råtta lek tar vid.

Jag blev inte så superimponerad av cyborg 2 även om jag är ett stort fan av cyberpunk som genre. Mest kanske för att jag är lite småallergisk mot Elias Koteas. Angelina Jolie räddar dock filmen rätt mycket genom att skådespela oändligt mycket bättre än Koteas och det gör ju inte heller jätteont i ögonen att titta på henne.

Men gillar man cyborgs och cyberpunk så kör på.

Annonser

~ av Jonas på 2010/05/05.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: