The Quiet Earth

Boken

Den mer välkända filmen med samma namn bygger på en bok av Nya Nyzeeländaren Craig Harrison från 1981. Jag har sökt med ljus och lykta efter ett exemplar av boken men ej lyckats hitta den. Ingen verkar ha scannat in den till e-bok eller läst in den som ljudbok och dom exemplar som faktiskt finns till salu är otroligt dyra. Tyvärr verkar den inte heller finnas på något svenskt bibliotek. Med andra ord har jag tyvärr inte haft möjlighet att läsa den. Därav tänker jag inte heller skriva så mycket om den. Anledningen till att de exemplar som finns är så dyra är att den endast trycktes upp i en liten upplaga och endast i Nya Zeeland.

Däremot om någon har den eller känner någon som har den vill jag uppmana att sprida denna bok på lämpligt sätt, trots att detta inte kanske inte är särskilt juridiskt riktigt så tror jag väldigt många skulle uppskatta detta. Folk som har information vart man kan komma över den på ett eller annat sätt får också gärna höra av sig.

För den som är intresserad att läsa och veta mer om boken så rekommenderar jag denna engelska wikipedia sida.

Filmen

Filmatiseringen av The Quiet Earth är därremot mycket mer lätt tillgänglig jämfört med boken. Den kom 1985 och är regisserad av Geoff Murphy och skriven av Bill Baer efter Craig Harrison bok.

En vintermorgon i Auckland, Nya Zeeland vaknar Zac Hobson (Bruno Lawrence) abrupt upp ur sin sömn. Han känner att något känns fel, men kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Han sätter på sin radio men lyckas inte få in någon kanal. Därefter klär han på sig och åker in till staden. Zac stannar till vid en mack för att tanka sin bil men upptäcker att macken är tom på människor. Han tankar och kör vidare och börjar sedan sakta upptäcka att staden är helt tom på människor. Han är ensam kvar. Han hittar en kraschad jumbojet men inga kroppar och förbryllas över detta. Överallt är det tomt.

Zac Hobson är en vetenskapsman och jobbar för närvarande med något som kallas ”project flashlight”. Projektet drivs av amerikanerna och stationen i Nya Zeeland är bara en del i ett världsomspännande nätverk av andra stationer. Amerikanerna släpper dessutom inte loss all information om projektet utan låter det mesta förbli hemligt och ger endast den information som är absolut nödvändig till dom andra stationerna. Syftet med projektet är hur som helst att skapa ett globalt energi-galler-fält genom solens energi eller något i den stilen.

Zac åker till stationen där han jobbar och ser följande på en dator i laboratoriet: ”Project Flashlight Complete” och spelar in följande på sin diktafon: ””Zac Hobson, July 5th. One: there has been a malfunction in Project Flashlight with devastating results. Two: it seems I am the only person left on Earth.

Därefter börjar han sakta drivas till vansinne av ensamheten tills en kritisk vändpunkt i hans miserabla tillvaro uppkommer…

Mer än så känns onödigt att avslöja. Twistar ska upplevas inte läsas om på en blogg.

Se filmen, jag gillade den verkligen även om den börjar lite segt.  Science fiction elementen känns dessutom fortfarande idag 2010 rätt färska och funkar helt ok, jag gillar verkligen Science Fiction utan rymdskepp, aliens och strålpistoler. Men jag tycker också att det är en rätt intressant approach på apokalypsen. Den faktiska fysiska världen består medans det som gör den levande – människorna, försvinner. Jag gillar konceptet.

Men försök gärna få tag på boken som sagt och skulle någon lyckas med detta får denne mer än gärna höra av sig.

Annonser

~ av Jonas på 2010/05/05.

Ett svar to “The Quiet Earth”

  1. […] man jämföra Night of the Comet så ligger nog filmatiseringen av The Quiet Earth närmast till […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: