Dragon Head

Dragon Head eller Doragon Heddo som den heter på orginalspråket är en japansk film från 2003 regisserad av Jôji Iida och skriven av Masa Nakamura och är baserad på en manga av Minetaro Mochizuki. Eftersom jag har rätt svårt för manga har jag inte brytt mig om att kolla upp den närmare. Den som söker skall finna.

En ung man, Teru Aoki (Satoshi Tsumabuki) vaknar plötsligt upp efter att varit medvetslös. Efter en stund börjarr han återhämta sig och inser att han är i tunnelbanan och att något står oerhört fel till. Han börja undersöka och vandra omkring i vagnarna och det underjordiska systemet och upptäcker att alla andra är döda och att det inte finns någon utväg eftersom tunnlarna rasat ihop för mycket. Teru börjar få panik. Han söker desperat efter överlevande och hittar  Nobuo Takahashi, spelad av Takayuki Yamada. Teru inser snabbt att det är något skevt med Nobuo och att något inte står rätt till med hans sinne.  Han frågar Nobauo om vad som hänt och han svarar svammlande något om en stor explosion och röda ljus. Teru blir upprörd över nonsenssvaret och frågar Nobauo om han tror räddningsarbetet för att gräva ut dom ur tunnelbanan kommer påbörjas snart. Nabauo skrattar och svarar att det ingen kommer någon räddning, ”det här har inte bara drabbat oss, det är ovan också”. Teru blir ännu mer upprörd. En stund senare får Nabauo tag i en kniv och försöker döda Teru. Teru tvingas fly och stöter då på Ako Seto (Sayaka) som skadad gömmer sig under en av tunnelbanevagnarna.

Ako är inte heller riktigt säker på vad som har hänt men hon och Teru bestämmer sig för att hjälpa varandra och finna en väg utifrån tunnelbanesystemet.

För varje sekund som går tappar Nabauo sitt förstånd allt mer och blir ännu mer galen och våldsam. Han attackerar Teru och Aku som tvingas försvara sig med våld. Till slut hittar Teru en väg ut igenom ett stort rör som leder uppåt,han och ako hinner precis ta sig in i rören innan tunnelbanan helt rasar in och begraver Nabauo under massorna.

Teru och Ako krälar omkring i röret under en lång tid innan dom tillslut ser en skymt av ljus och lyckas ta sig ut. Väl ute så inser dom att Nabauo hade rätt, det var ine bara tunnelbanan som rasat in, hela världen har gått åt helvete och marken täcks av ett vitt täcke av aska, likt snö.

Dom går i dagar för att komma till resterna av det som en gång var en stad. Där upptäcker dom att världen inte bara fallit utan blivit galen och att ingen vill hjälpa dom utan att ha några baktankar…

Jag blev väldigt positivt överaskad av Dragon Head. Ofta kan jag tycka att japanska filmer brukar sega och en smula sövande men i Dragon Head finns detta inte alls. Tempot är rätt högt och det händer saker hela tiden. Den känns helt klart extremt välgjord och genomtänkt. Miljöerna är oerhört snygga och estetiskt tilltalande.

En liten detalj jag uppskattade i den här filmen är att folk faktiskt gör illa sig. Dom snubblar och ramlar och får skador av det och det märks att det gör ont. Det gör ont att ramla liksom. Till skillnad från all hollywoodfilm där personen i princip måste vara halvdöd för att någon smärta får visas. Men det kanske också beror på att huvudpersonerna Teru och Ako ska föreställa helt vanliga ordinära människor ockdå. I vilket fall så gillar jag det. Även om det kan bli lite för dramatiskt ibland. Fast å andra sidan är hela tonen i filmen väldigt dramatisk.

En intressant grej är också att man aldrig riktigt fullt ut får reda på vad som har orsakat domedagen. Det pratas om allt från  rubbade magnetiska fält till kärnvapen och vulkaner. Även om slutet ger en hint så påvisas inte vad som utlöste det hela, detta ger en extra dimension av mystik.

Jag kan tycka att den är lite långdragen ibland och att vissa grejer känns lite väl OTT dessutom blir allt ännu lite konstigare och bisarrare fram mot slutet. Men på det stora hela tyckte jag den var riktigt bra. Jag kan till och med slå på stort och säga att den i mitt tycke är en av dom allra bästa filmerna i genren.

Annonser

~ av Jonas på 2010/05/07.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: