The War Game

Ej att förväxlas med WarGames från 83. The War Game kom redan 1965 och är en svartvit BBC produktion regisserad och skriven av Peter Watkins. Likt Threads så utspelar sig War Game i storbritannien under kalla kriget. Kärnvapenhotet kommer från ryssarna och det är mer eller mindre än tidsfråga vem som kommer skjuta först.

Det roliga, eller snarare det intressanta med filmen är att den helt är i delvis fiktiv dokumentärsform. Det som läggs fram i filmen anses vara fakta, vad som egentligen skulle hända om scenariot inträffade. Faktan är hämtad från provsprängningar av kärnvapen, bombningarna i Dresden, Hamburg, Nagasaki och Hiroshima. En rad forskare, läkare, regeringsmän och psykiatriker har även ställt om med att berätta om saker som är relevanta för sammanhanget och scenariot.

Intressant är även fokuset inte bara ligger på hur själva explosionen, nedfallet och radioaktiviteten påverkar befolkningen utan även vad som händer rent socialt. Paniken, lidandet, upplopp, plundring, dom statliga instutionernas höga belastning och så vidare. Allt negativt med ett kärnvapen krig tas helt enkelt upp och i och med dokumentärsformen så känns det hela rätt trovärdigt.

I Threads ligger fokuset på folks lidande medans det här ligger mer på människor som en enhet.

Hur som helst så känns The War Game lika aktuell som Threads, trots att den kom så pass många år tidigare.

Annonser

~ av Jonas på 2010/05/09.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: