Exterminators of the Year 3000

Exterminators of the Year 3000 (AKA Death Warriors, The Executor, Exterminador de la carretera, El) eller Gli sterminatori dell’anno 3000 som är originaltiteln är en film som har fått väldigt mycket skit och till och med kallats något av det sämsta som någonsin producerats i filmväg. Jag tycker mycket av den kritiken är helt oförtjänt så härmed kommer ett inlägg som ska försöka få upp filmens status lite. Exterminators of the Year 3000 må vara till viss del vara en Mad Max klon men det är ingen dålig sådan.

Filmen är italiensk/spansk-producerad från 1983 och är regisserad av Giuliano Carnimeo medans den ypperliga storyn är skriven av Elisa Briganti och Dardano Sacchetti.

Som titeln antyder så utspelar sig filmen drygt 1000 år in i framtiden. Det är nog helt ok att tycka att man drog till lite väl mycket när man lät filmen utspela sig år 3000. Jag har för mig att Star Trek utspelar sig någon gång runt år 2400, bara en liten parentes i sammanhanget sådär.

Världen har förvandlats till en enda stor öken efter ett stort kärnvapenkrig. Ozonlagret har mer eller mindre försvunnit vilket har gjort att det är otroligt varmt överallt och framför allt är vatten oerhört svårt att finna och det som väl finns till hands är väldigt dyrbart.

I en grotta lever ett litet samhälle som börjar få slut på sitt vatten. Människorna skickar ut en man på uppdrag att finna en mytomspunnen plats där vattnet flödar och räcker till alla. Mannen återvänder inte som planerat och den lilla samhället befarar det värsta. Vattnet börjar sina allt mer och dom ser ingen annan lösning än att skicka ut en ny grupp män att leta. En tankbil och två lastbilar fulla med en massa vapen som ska skydda tankbilen skickas ut. En pojke vid namn Tommy (Luca Venantini) som är son till mannen som inte återvände lyckas smyga ombord på tankbilen. Men det är inte säkert att färdas genom öknen eftersom Crazy Bull (Fernando Bilbao) och hans ondsinta och hänsynslösa gäng the Exterminators härjar på vägarna. Det tar inte lång tid innan den lilla karavanen får sällskap av exterminatorerna och pojken får vittna när gänget makabert slaktar alla i tron om att tankbilen är fylld med vatten.

Filmen börjar med en våldsam biljakt som slutar med att en morallös självupptagen man, Alien (Robert Iannucci) voltar med en bil och fastnar i den uppochned. Tommy som undkommer det onda gänget räddar Alien från att törsta ihjäl instängt i bilen och hjälper honom ut. Efter mycket om och men slår dom följe i syfte att finna vatten. Men exterminatorerna står i deras väg.

Jag gillar verkligen Exterminators of the Year 3000. Storyn är trevlig, sådär som bara italienska PA-filmers story kan vara, det är alldeles strålande roliga karaktärer och till och med slutet är fint.

Det är dessutom väldigt skitig stämning och allt är filmat på ett sätt som framhäver det på ett väldigt snyggt sätt. Genom större delen av filmen är det dessutom tuff 80-tals musik. Allt är bara så jävla härligt. Allt från mekanikern som varit astronaut, protesen till Crazy Bulls pompösa utrop till sina män och undersåtar när det är dags att anfalla. Självklart är det B, det är rent av B som fan men i det här fallet charmigt så det står härliga till. Stämningen väger upp och man kan ignorera bristfällig story, dåliga repliker och kassa skådespelare. Det gör liksom inget i det här fallet.

Dock får man vara beredd på väldigt mycket biljakter, men filmen rekommenderas starkt.

Länkar till två andra sjukt snygga omslag till filmen:

Omslag 1, Omslag 2.

Annonser

~ av Jonas på 2010/05/27.

Ett svar to “Exterminators of the Year 3000”

  1. […] är snott rakt av från den klassiska Mad Max 2. Lägg till en skvätt influens från den klockrena Exterminators of the year 3000 så har man i princip Neon […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: