2019: After the Fall of New York

2019: after the Fall of New York (2019 – Dopo la caduta di New York) är kanske en av dom mer kända filmerna från den italienska post-apokalyps-vågen och brukar vara den som nämnas först då italiensk post-apokalyps kommer på tal.

2019: after the Fall of New York kom 1983 och är regisserad av Sergio Martino och är helt skriven utav Ernesto Gastaldi (!).

När världen föll efter ett globalt omfattande kärnvapen krig delades USA:s in i två primära grupper som kontrollerar det mesta. Ett resultat av undergången var också att alla människor blev sterila på grund av radioaktiv strålning och eftersom inga barn blir till så står mänskligheten på randen till sin verkliga undergång.

En av dom grupperna  som har stor makt är dom onda Euraks som styr spillrorna av New York och ägnar sig åt att utföra galna och ondskefulla genetiska expriment på dom friska som lever i New York i syfte att hitta en lösning på infertilitetsproblemet. Dom strålningsskadade och sjuka dödas brutalt.

Den andra gruppen är rebell federationen (Pan American Confederacy) som försöker styra upp landet till ett land med ett ordentligt styre, regering, federalism och president. Dom två grupperna är bittra fiender och har varit i krig sedan världen föll. Euraks vann dock vilket tvingade federalisterna att dra sig tillbaka och gömma sig.

En numera laglös man, Parsifal (Michael Sopkiw) tvingas in till federationen och får ett uppdrag.

Federationen har insett att situationen på jorden är helt ohållbar och planerar därav fly ut i rymden och kolonialisera en bobar planet. Planen är perfekt men det enda som fattas är ett sätt att få människor att återigen bli fertila. Federationen vet att det finns en fortfarande fertil kvinna någonstans i New York som dom på något konstigt sätt kan extrahera ägg ur och på så sätt få den mänskliga rasen på fötter igen.

Parsifal tvingas åka till det som en gång var New York för att leta upp denna kvinna. I utbyte mot att han slutför uppdraget lovas han en plats ombord på rymdskeppet. Till sin hjälp får han också två män från federationen. En vid namn Ratchet (Romano Puppo) som är hårt och fantastisk stark och en annan som heter Bronx (Paolo Maria Scalondro) som förlorade fru och barn i New York och känner till staden mycket väl. Tillsammans ger dom sig ut i jakt på den fertila kvinnan.

Mitt första intryck av filmen var att till skillnad mot andra filmer i samma våg som inte tog sig själva särskilt seriöst eller ens gjorde något anspråk på att försöka vara råseriösa storproduktioner så känns det som att 2019: after the Fall of New York faktiskt försöker vara lite seriös. Hurvida detta lyckas kan väl visserligen diskuteras.

Allt är väldigt bisarrt på ett tilltalande sätt. Vanligtvis brukar filmer i denna genre nöja sig med att världen har fallit och hjälten måste slåss mot ett gäng för att hitta något som både han och gänget är ute efter. Men denna film drar hela grejen ännu ett steg längre och nöjer sig inte bara med att låta ökenlandskap och armerade fordon tala för sig själva. Vissa skulle kanske säga att det är helt over the top men jag tycker det är en frisk fläkt i en genre av kopior och kloner. Framförallt så är science fiction elementen är mer vågade och fantasifulla.

Att se 2019: after the Fall of New York är lite som att spela igenom ett valfritt Fallout spel. Du vet aldrig riktigt vad som döljer sig kring hörn även om själva huvudstoryn är rätt förutsägbar. Väldigt mycket är optippat och det är så många olika typer av folk man får möta på att det faktiskt känns som att världen är stor. Det finns massor av olika smågrupper istället för att det är ”vi mot dom”-känsla som det allt för ofta är i sånna här filmer.

Vad sägs om ett underjordiskt samhälle med massvis med dvärgar, muterade apmäniskor, gother i läder som gillar våldsmma dueller, och inte minst rått-folket?

På det viset gör det denna film lite unik i genren. Sen är det förvisso rätt mycket som är töntigt och faktiskt bara är för mycket och är fullständigt ologiskt men det kan man ha överseende med. Jag hyllar helt klart denna film som ett ypperligt bevis på att det finns unika och vågade saker i genren och inte bara mad max kopior.

Ett stort plus enligt mig är också att Anna Kanakis (<3) har en roll i filmen.

Annonser

~ av Jonas på 2010/05/28.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: