Män-sklighetens fall

Här kommer ett litet mini-tema inlägg som handlar om hur världen skulle se ut om alla människor av något kön dog ut. Inte kanske direkt det första man tänker på i och med post-apokalyps, men det innebär ju faktiskt undergången för ca 50 % av mänskligheten. Jag har sökt med ljus och lykta efter verk som kan tänkas passa in i detta inlägg som behandlar hur det skulle se ut om alla kvinnor skulle försvinna men har tyvärr inte hittat något alls som jag tyckt passat in tillräckligt bra. Man kan fråga sig varför det finns så lite av just detta och jag skulle gissa på att det beror på att dom flesta regissörer tyvärr är män och därav tycker att det är mer eggande för sinnet att hitta på en värld befolkad av kvinnor.

Hur som helst så kommer här några verk som anspelar på temat.

Seksmisja

Seksmisja (Sexmission) är nog den mest kända (enda?) science fiction filmen från Polen.  Den kom 1984 och är regisserad av Juliusz Machulski och skriven av Pavel Hajný och Jolanta Hartwig. Men den är ändå tämligen okänd och i mitt tycke underskattad.

Kort handlar den om Albert Starski (Olgierd Lukaszewicz) och Maks Paradys (Jerzy Stuhr) frivilligt deltar i ett kryogeniskt expriment som går ut på att dom ska vara nedfrustna bara ett par år senare som ett proof of concept hurvida tekniken fungerar och är hållbar. Planen är att Albert och Maks endast ska vara nedfrustna i några år och sedan mottas som hjältar som överlevt exprimentet.

När dom vaknar upp visar sig det sig dock att dom varit nedfrusna lite längre än dom förväntat sig. Under tiden dom låg i dvala utbröt tredje världskriget och experimentet  avslutades inte då det var tänkt. Dom blir självklart fundersamma över att dom inte behandlas som hjältar och att hur arroganta kvinnorna som väcker dom är. Dessutom hålls dom fångna och får inte röra sig fritt.

Sakta upptäcker dom att det inte finns några män kvar huvudtaget och att dom befinner sig under jord i ett samhälle med bara kvinnor som lever där eftersom ytan är nu mera är helt obeboelig.  Albert och Maks inställningar och värderingar till hur saker och ting bör vara visar sig vara förlegna.

Seksmisja är utan tvekan en väldigt sevärd film. Den är väldigt lättsam utan att för den skull bli allt för töntigt och lite eftersom det är ett rätt stort fokus på just att dom två männens ”manly-man”-ideal och värderingar är så tidslöst ute och gammaldags i det nya samhället. Dock kan jag tycka att twisten senare förstör lite utav hela den grejen än dock väldigt rolig film.

Eden utan Adam av Dénis Lindbohm

Dénis Lindbohm var en mycket intressant svensk författare (dog 2005) som har skrivit om allt från seriöst menad ockultism, esoterism och magi till ren Science Fiction.

Eden utan Adam kom ut 1975 och påminner en hel del om den polska filmen Seksmisja.

Så här står det på baksidan:

”Tommy Lann återvände från stjärnorna till Jorden efter en resa som hade varat i många tusen år. I Nedfruset tillstånd hade han stormat fram genom ljusårens avgrund och nu hade han äntlligen återvänt hem

Men var detta verkligen Jorden?

De gamla städerna var borta, knappt minnet av dem fanns kvar. Och ännu värre: Det fanns inte en levande man på hela planeten. Hela mänskligheten bestod av kvinnor, som förökade sig med konstgjord befruktning. Tommt Lann betraktades som ett monstrum, ett missfoster som behövde medicinsk vård.

Vad hade hänt? Och hur länge han egentligen varit borta?”

Världen har kanske inte direkt gått under men väldigt mycket har förändrats och Tommy är inte alls nöjd med detta så på sätt och vis så är det  ju apokalyptiskt.  Annars en rätt bra liten bok. Mina favoriter är amazonkvinnorna.

Brukar vara lätt att hitta och väldigt billig

Y: The Last Man

Y: The Last man har jag tyvärr inte haft möjlighet att läsa själv men wikipedia säger:

On July 17, 2002, something (referred to as a plague) simultaneously kills every mammal possessing a Y chromosome — including embryos, fertilized eggs, and even sperm. The only exceptions appear to be New York residents Yorick Brown, a young amateur escape artist, and his male Capuchin monkey, Ampersand.

Society is plunged into chaos as infrastructures collapse, and the surviving women everywhere try to cope with the loss of the men, their survivor guilt, and the knowledge that – barring a rapid, major scientific breakthrough or other extraordinary happening – humanity is doomed to extinction.”

Övrigt

Det finns självklart ännu mer i denna lilla subgenre om man är intresserad och vill gräva vidare.

Här kommer några länkar för den som är intresserad:

TOC: The Mammoth Book of Mindblowing SF edited by Mike Ashley

Feminist SF – The Blog! – Mindblowing Science Fiction by Women

Challenging Destiny – Review of Feminist SF (Part 1 of 2)

Annonser

~ av Jonas på 2010/05/29.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: