The Colony

The Colony är en reality tv-serie vars första säsong gick på Discovery Channel sommaren 2009. Vad i hela friden har då en reality-serie att göra här? Jo den är faktiskt post-apokalyptisk!

The Colony är ett reality expriment där ett antal frivilliga överlevande slängs in i ett scenario där världen som vi känner den idag har gått under. I denna nya verklighet tvingas dom frivilliga hitta sätt att överleva, som likt överlevande antagligen skulle få göra om det vore på riktigt. Dom sätts hela tiden på prov och nyta utmaningar och motgångar väntar kring nästa hörn.

I vanlig Discovery-anda när det gäller ”reality”-serier så är självklart alla oerhört skillade på något, en massa ingenjörer, maskinister, doktorer, biologer, självförsvarstränare och inför varje utmaning som uppkommer är det såklart någon som har dom rätta kunskaper. Utifrån sett är det nog tänkt att att det ska ses som att deltagarna kommer på alla grejer spontant men jag är rätt övertygad om att dom får en hel del hjälp och pekpinnar om vad dom ska göra och när.

Dom bor i en gammal industrilokal där det uppenbarligen finns allt man någonsin kan tänka sig behöva för att överleva i en post-apokalyptisk värld. Testerna dom står inför är inte bara tekniska utan deras förmåga till sympati/empati, tro till högre makter, försvar av lokalen samt sammanhållningen som grupp provas ständigt med blossande interna konflikter och externa hot som vill åt det dom har.

Den riktiga charmen i serien får nog ändå sägas vara alla coola grejer dom bygger från grunden, reparerar eller bygger om. Allt från vattenrenare med ozon, vattenfiltrering, elbilar, gasdrivna motorer eldkastare, elshocks-stav och inte minst ett omfattande elförsörjningssystem. Jag tror att serien här har en rätt viktig poäng, att det faktiskt går att skapa en del livsnödvändiga ”avancerade” tekniska grejer relativt lätt. Så jag tror man ska till sig av just dom tekniska lösningarna som presenteras i The Colony.

Överlevnads- och konflikt-aspekterna känns helt enkelt inte riktigt lika eggande och snarare lite ostigt och krystat. Detta i kombination med att varje karaktär är så extremt stereotypisk och inte för en sekund kan gå utanför sin karaktärs-ram, gör det hela lite störigt. Sen kan jag även tycka att det är lite väl systematiskt upplagt och producenternas pekpinnar syns igenom lite för mycket ibland.

Det som också är intressant är hurvida deltagarna verkligen går inför serien och spelar med stenhårt eller om deras faktiskt rätt hårda levnadsstil under dom här veckorna faktiskt påverkar deltagarna på riktigt för det märks som fan på alla, desto längre serien går.

Slutligen kan man väl säga att; har man sett en discovery-reality-serie, så har man sett alla. Den här är på så sätt väldigt typisk så. Men jag ser egentligen inte det som något negativt. Den är helt klart sevärd.

För er som gillade den första säsongen så kommer det en uppföljare som planeras sändas i augusti.

Annonser

~ av Jonas på 2010/06/13.

Ett svar to “The Colony”

  1. […] har väl missat att den andra säsongen av discoverys realityserie The Colony har börjat […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: