The Walking Dead

Jag antar att de flesta av er som intresserar sig för post-apokalyptisk kultur redan känner till Robert Kirkmans serie The Walking Dead men för er som missat den följer här en liten introduktion.

Serien publiceras av Image comics sedan 2003 och har till dags dato kommit ut i 72 nummer. De första sju numren tecknades av Tony Moore men han lämnade över pennan till Charlie Adlard från nummer åtta. Historien börjar med att polisen Rick Grimes vaknar upp på ett övergivet sjukhus där han legat i koma efter en skottskada. Han upptäcker snabbt att medan han varit borta så har merparten av människorna i världen förvandlats till zombies. Han beger sig till Atlanta i hopp om att finna sin fru Lori och sin son Carl och efter en serie av händelser finner han dem i ett läger med en handfull andra överlevande.

Rick och hans familj slår följe med de andra på jakt efter en säker plats att bosätta sig på. Under resans gång hotas de inte bara av zombies utan även andra överlevande som av olika skäl vill se dem döda.

Kirkmans premiss kan verka banal vid en snabb sammanfattning men serien är beroendeframkallande som en såpopera. Handlingen drivs framåt av karaktärerna och deras relationer och som läsare blir man snabbt engagerad i deras kamp för överlevnad. Det vilar en osäkerhetskänsla hela tiden över handlingen. Kirkman visar tidigt att han inte är rädd för att döda sina huvudpersoner och en stor del av de karaktärer man får lära känna från början har fått sätta livet till under seriens gång.

När man inte oroar sig över karaktärernas fysiska överlevnad så oroas man av apokalypsens inverkan på deras mentala hälsa och inte minst deras etiska principer. Rick har gått från att vara en laglydig everyman till en hård överlevare som inte drar sig för att mörda för att skydda sig och de människor han har med sig.

Som så mycket annan zombielitteratur och film så står TWD i stor skuld till George Romero. Världen Kirkman målar upp känns bekant eftersom vi redan sett den i Romeros filmer och alla deras efterföljare. Vi har i TWD de klassiska långsamma zombiesarna som kan dödas genom att hjärnan förstörs eller med eld. Inget nytt eller revolutionerande alltså. Ett intressant koncept som dykt upp i de senare numren är zombiesvärmen. Tusentals zombies samlas och drar fram genom landsbygden som gräshoppor. Hittills har serien inte avslöjat vad som orsakat zombieapokalypsen men jag gissar att svaret kommer dyka upp i framtida storylines.

När jag började läsa TWD så slog det mig snabbat att serien var oerhört lämpad att bli en TV-serie. Ett karaktärsdrivet drama med en massa zombies och gore? Vad mer kan man önska. Min förhoppning blev verklighet när Frank Darabont (Speed, The Mist) köpte rättigheterna tillsammans med kanalen AMC. Inspelningen av de första sex avsnitten pågår för fullt och premiären blir i oktober 2010 på amerikansk TV.

Stefan Nordin

Annonser

~ av Stefan Nordin på 2010/06/13.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: