Zombieland

Jag hoppas och antar att dom flesta redan har sett filmen Zombieland men jag tänkte ändå ta tillfället i akt och skriva några rader om den här.

Zombieland är från 2009 och är regisserad av Ruben Fleischer och skriven av Rhett Reese och Paul Wernick och är en amerikansk zombie komedi, skulle man väl kunna kalla påstå.

Zombiesjukan har brutit ut och dödat större delen av jordens befolkning. Den folkskygga nörden Columbus (spelad av Jesse Eisenberg) är filmen huvudkaraktär och har överlevt zombieapokalypsen genom att strikt följa en strikt uppsättning  överlevnadsregler som han mer eller mindre gjort till en livsfilosofi och som han följer fullständigt tvångsmässigt. Bland dessa regler finns bland annat ”Double Tap” som innebär att man alltid ska skjuta en zombie två gånger (naturligtvis i huvudet) för att vara på den säkra sidan och ”Don’t be fat” och så vidare. Columbus vandrar omkring och träffar en dag på den vapengalna rednecken Tallahassee (Woody Harrelson) som hatar dom odöda lika mycket som han älskar sina Twinkies. Efter mycket om och men slår det omaka paret följe eftersom dom är på väg åt samma håll.  Senare träffar dom även på tjejorna Wichita (Emma Stone) och Little Rock (Abigail Breslin) som blåser dom riktigt rejält.

Zombieland anspelar egentligen inte så mycket på själva det post-apokalyptiska elementen i form av ren och skär överlevnad (hitta mat, undvika strålning och andra klassiska PA-faror) här är det endast zombies som lurar runt hörn och filmen är mest är morbid komedi som bara råkar utspela sig då zombiesjukan händelsevis har utbrutit. På grund av detta så finns det någon slags skön distans till själva apokalypsen och det känns så sjäklvklart när man ser filmen så känns det som att ”det har liksom bara hänt, inget mer med det…”. Sen anspelar zombieland väldigt mycket på nördigheten som finns kring zombie-kulturen, om man nu kan tala om en sådan, och är rätt så mycket en parodi  och karikatyr på detta.   Om man inte har en helt bisarr fascination för zombie-kulturen så tror jag dom flesta upplever detta som underhållande.

Filmen är kanske inget supermästerverk och du kommer nog inte tycka att det är den bästa film du någonsin har sett men den är helt klart underhållande, rolig och väldigt sevärd. En lite annorlunda zombierulle skadar ju inte direkt.

Gillar du ghostbusters så är även zombieland ett måste, utan att avslöja för mycket.

– Wait a minute. Who’s Bill Murray?
– Look, I’ve never hitted a kid before, I mean that’s like asking who Ghandi is!
– Who’s Ghandi?

Annonser

~ av Jonas på 2010/09/02.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: