After the Apocalypse

After The Apocalypse är en svartvit film från 2004 regisserad och skriven av en herre vid namn Yasuaki Nakajima. Inte nog med att detta är en svartvit film, den har ej heller någon dialog överhuvudtaget.

After The Apocalypse utspelar sig någonstans i världen i spillrorna efter ett tredje världskrig. Här kommer även den finurliga förklaringen till den fullständiga avsaknaden av dialog; under kriget användes några extremt gifta gaser vilka gjorda dom för överlevarna stumma! Filmen består utav fem personer som försöker hitta ett syfte och fungera i denna nya karga värld. Det är fyra män med fyra kanske rätt stereotypa personligheter och en ensam kvinna. Det är inte svårt att räkna ut det uppstår en inbördes kamp mellan männen om kvinnan då deras mest primitiva lustar inte får något tillfredsställande utlopp.

Direkt kan man nog säga att detta är en väldigt långsam och tung film (då jämfört med annat i samma genre) och man bör nog absolut inte förvänta sig någon fartfylld action. Tänk istället artsy konst-film med kanske lite ryska vibbar i en post-urban miljö. Typ en lång kortfilm. Filmens styrka ligger snarare i en malande känsla snarare än hastiga spektakulära händelser i enhet med den dramaturgiska modellen. Men avskräcks ej. Filmen är bara lite över en timme lång och jag tycker ändå att det är en rätt välinvesterad timme, förutsatt att man gillar den här typen av film.

Möjligtvis att den bitvis är lite seg, men så var jag lite trötter när jag såg den också. Ska man lägga fram något mer kritiskt kan man dock nämna dom lite väl stereotypa distinkta karaktärerna men på något sätt känns det trots ost-igheten som att det är till filmens fördel. I övrigt tycker jag After The Apocalypse var rätt förutsägbar i storyn men det känns ändå som att man kan ha lite överseende med det.

Trots att detta är en lågbudjetproduktion har man ändå lyckats fånga känslan av att hela världen gått åt helvete trots dom geografiskt begränsade ytorna som filmen faktiskt utspelar sig i.

Hela filmen blir som en studie i mänsklighetens bästa och sämsta sidor reducerat till fem unika individer. Dekadens blandas med en nästan hoppfull känsla med inslag av svart humor på sina ställen.

After The Apocalypse är knappast post-apokalyps-världshistoriens bästa film men ändå helt ok och rätt sevärd.

Annonser

~ av Jonas på 2010/11/07.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: