Mécanix


Mécanix är en kanadensisk film från år 2003 regisserad av Rémy M. Larochelle.

Filmen utspelar sig i en surrealistisk sönderslagen framtidsvärld där biomekaniska bestar vars kött ej  går att skilja från deras inre teknologi härskar över dom sista överlevande människorna.  Dom få kvarlevande människorna är inget annat än rena slavar i denna sällsamma värld. Det finns bara ett enda hopp för människorna och det är något som kallas ”embryot” som beskrivs vara embryot av universum, alltings ursprung. Detta är gömt inuti en av dom sista människorna och biomaskins-varelserna känner en stor skräck inför detta och gör allt i sin makt för att få tag på det för att på så sätt säkra sin egen existens.  Människorna försöker i sin tur på olika vis frigöra sig från den mekaniska världen innan dom slutligen kommer att dö. men maskin-djuren ger aldrig upp sin jakt på embryot.

Filmen är kort sagt jävligt märklig men i mitt tycke genialisk. Det är inte rakt igenom en vanlig spelfilm utan Mécanix består mestadels av charmiga stoppmotion sekvenser, teckningar och animationer. Detta är naturligtvis till filmens fördel.

Jag kan nog även säga ganska direkt att den här filmen knappast är för alla på grund av det allmänt är väldigt ”svårt” och artsy, men gillar man sånt eller bara har ett lite öppet sinne så är detta ett riktigt unikt guldkorn som absolut är värt att se.

Framför allt är den otroligt snygg och den är värt att se bara på grund av det. Den kan nog beskrivas som en lång Skinny Puppy/Ohgr-video på något slags riktigt bisarrt knark, med andra ord riktigt surrealistiskt och bra.  I övrigt kan den kanske beskrivas som riktigt rå och industri-g cyberpunk i känslan. Dessutom är den lilla franska dialogen bra och rätt fin.

Som tur är, är Mécanix bara lite över en timme lång och det är nog bra. Hade den varit längre så hade det varit svårt att upprätthålla koncentrationen skulle jag tro.  Annars är det svårt att beskriva filmen mer ingående jag rekommenderar alla att se den själva och döma.

Annonser

~ av Jonas på 2010/11/13.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: