Letters from a Dead Man

Dead Man’s Letters / Letters from a Dead Man (Pisma myortvogo cheloveka) är en sovjetisk post-apokalyps film regisserad av Konstantin Lopushansky och har ett rykte om sig att vara en av världens mest deprimerande filmer och man kan väl kort säga att den gör skäl till detta omnämnande.

Filmen utspelar sig i framtiden i ett kärnvapenbombat Ryssland där man får följa en man som husurerar i en underjordisk bunker. Kriget orsakades av ett enkelt datorfel. En operatör upptäcker felet men hinner inte skrika ut kommandot för att stoppa det i tid utan kvävs av en hutt kaffe. Staden är fullständigt förstört och förorenad med radioaktivitet. Den lokala poliskåren har utfärdat utegångsförbud och endast friska personer har rätt att tillgå den lyxiga centralbunkern.

Huvudpersonen, spelad av Rolan Bykov är en Nobelpristagare i fysik som gör sitt bästa i att försöka att överleva i denna nya värld. Tillsammans med en liten grupp vuxna och barn bor dom tillsammans i källaren till det som en gång var Museum of History. Han överlever  dom ändlösa dagarna genom att skriva brev till sin son Erik men det är uppenbart att Erik aldrig kommer att läsa dessa. Huvudpersonen är mycket besviken över att vetenskapen har lett till en sådan katastrof och väldigt många dör av strålningen.  Filmen slutar osäkert men med en smula hopp.

Letters from a Dead Man är en anti-kärnvapen propagandafilm och den lyckas rätt bra att förmedla sitt tydliga budskap. Den påminner lite om Threads! och The Day After fast oändligt mer miserabel i stämningen.

Detta är helt klart en väldigt ångestladdad film om än kanske inte den mest deprimerande film jag har sett men den gör helt klart skäl försitt rykte. Hur som helst så tycker jag att den är väldigt sevärd om man gillar rå rysk post-apokalyps.

Annonser

~ av Jonas på 2010/11/30.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: