Escape from New York

Escape from New York är antagligen en av dom mest kändaste filmerna inom genren vilket är lite lustigt med tanke på att Escape from New York faktiskt inte alls utspelar sig i ett post-apokalyptiskt scenario,om än dock jävligt dystopiskt.Filmen är från 1981 och regisserades av ingen mindre än John Carpenter.

Året är 1997(!) och brottsligheten i staterna har stigit så mycket att ön Manhattan i staden New York har omvandlats till ett enda gigantiskt fängelse och dom otursamma fångar och banditer som skickas dit får aldrig någonsin komma tillbaka.

Filmen tar sin början med att en terrorist får Air Force One med USA:s president (Donald Pleasence) ombord att störta på just Manhattan. Presidenten tillfångatas av ett gäng som styrs av den ondsinte och smått galne Duke (Isaac Hayes) som ställer ett ultimatum att om polisen landar på ön dödas presidenten genast.

Polisen är dock under tidspress och är skräckslagna då presidentens närvaro krävs inom 24 timmar på ett fredstoppmöte mellan Kina, USA och Sovjetunionen tillsammans med ett sjukt viktigt kassettband(!) som innehåller viktig information om fusion. Polischefen Bob Hauk (Lee Van Cleef) ser inget annat råd än att ge i uppdrag till den före detta elitsoldaten och hårdingen Snake Plissken (Kurt Russell) att ta sig in på ön och göra ett ärligt försök att rädda presidenten. Problemet är bara att Snake numera är kriminell och helt ofantligt farlig som själv skulle ha skickats in till fängelseön så hans pålitlighet är inte kanske den bästa.

Trots att Escape from New York egentligen inte är särskilt apokalyptisk så platsar den självklart i genren och här på bloggen ändå. Världen har inte gått under men Manhattan får nog sägas vara bortom all räddning och dom faktiska miljöerna där allt utspelar sig ser mer post-apokalyptiskt ut än i dom flesta andra filmer i samma genre. Filmen brukar snabbt nämnas då man pratar om post-apokalyps och det äär inte heller i mitt tycke helt oförtjänt. Filmen är rolig och actionfylld, precis som det ska vara. Den gör aldrig anspråk på att vara särskilt tung eller seriös och alla är med på spelreglerna. Det unika får väl sägas vara att detta är en av dom få filmerna där detta koncept, PA-action med humorelement faktiskt funkar på riktigt. Det är uppenbart att alla dom 766348 italienska filmerna i samma genrer försöker korsa Mad Max 2 med Escape from New York och försöka fånga känslan och stämningen i den senare. Ibland lyckas det, ibland lyckas det inte så megabra.

Poängen är dock att Escape from New York på många sätt är ett ideal för hur post-apokalyps action var tänkt att vara och bara detta faktum gör den sevärd men det är inte heller för intet detta är något utav en kultfilm.

Snyggaste lösskägget i post-apokalypsens historia?

Snyggaste lösskägget i post-apokalypsens historia?

Annonser

~ av Jonas på 2010/12/01.

Ett svar to “Escape from New York”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by wastelandz, wastelandz. wastelandz said: Escape from New York : http://wp.me/pP2iI-m4 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: