The Zombie Survival Guide

The Zombie Survival Guide är en bok skriven av Max Brooks som publicerades 2003. Om du du läser detta har du antagligen redan läst den eller i varje fall hört talats om den. Denna guide är just exakt precis vad det låter som att vara, en hårdnacka guide till hur man på allra bästa sätt överlever, med fokus på att endast överleva och inget annat, den kommande zombie-apokalypsen.

Jag hade kanske hoppats lite på en lättsam och skämtsam ton men Brooks är verkligen råseriös och större delen av boken behandlar egentligen gammal hederlig survivalism i amerikansk anda. Att säga att den vore humörlös vore att ljuga men den är knappast ”skämtsam” och lustig utan seriöst menad med en rätt stor touch av någonslags cynisk och sarkastisk svart humor.

Hur som helst så får läsaren reda på hur man bästa ska gå till väga för att överleva. Ett gevär och kofot och att barrikadera sig i en skola verkar vara det som gäller. Olika skyddsplatser, terränger, kläder, skjutvapen, andra typer av vapen, väder, vatten, zombie-biologi, psykologi, mat, gruppbeteende, förberedelser, fordon ptja nästan allt man kan tänka sig gås på ett sakligt sätt igenom. Det mesta dissas som ineffektivt, tungt eller bara dumt dock.

Det roliga är att sista delen av boken består utav ”recorded outbreaks and attacks” som backar upp överlevnadsstragerierna som tidigare presenterats. Detta är utan tvekan i mitt tycke den roligaste delen av boken och ger allt det andra mer ”torra” materialet en extra dimension och mer verklighets-känsla.

Det är även trevligt att Brooks på ett relativt tillfredsställande sätt förklarar varför dom odöda faktiskt är odöda och hur det egentligen ligger till. Han skiljer på ett elegant sätt myt från (sin) verklighet om hur zombies faktiskt är och beter sig. Som vetenskapsvurmare så finns det en hel del grejer att klaga och klanka ner på gällande hans förklaringsmodeller men det skulle bara kännas nördigt och onödigt att försöka analysera sönder boken på det viset.

Men jag tyckte ändå att det var en trevlig läsning om än kanske då och då lite tråkig. Jag rekommenderar varmt även folk att läsa World War Z där strategierna i guiden bevisas vara ypperligt effektiva!

Annonser

~ av Jonas på 2011/04/12.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: