Lucifer’s Hammer

Lucifer’s Hammer är en bok skriven av Larry Niven och Jerry Pournelle som kom ut år 1977. Jag vill kort och gott inleda med att säga att detta är det bästa jag läst på ganska länge inte då bara i jämförelse med andra post-apokalyptiska verk men skönlitterära böcker över huvudtaget.

Lucifer’s Hammer handlar om en Komet som upptäcks och döps till Hamner-Brown, man är redan från början medveten om att kometen kommer passera väldigt nära jorden men desto längre tid som går så inser forskare, astronomer och hobby-stjärn-nissar att det faktiskt finns en reell risk att kometen faktiskt kommer att träffa jorden, folk börjar räkna på vad som faktiskt skulle inträffa om det som inte får hända skulle hända och resultatet är allt annat än uppmuntrande.

Boken består av massor av parallella historier, några som kopplas samman andra inte alls, ibland dyker det upp ett nytt sidospår som antingen kan ha en stor inverkan på handlingen eller så är det något litet som poppar upp och dör och försvinner. Alla olika handlingar har dock något gemensamt och detta är att dom är väl genomtänkta och beskriver extremt intressanta personer , man känner redan tidigt i handlingen det kommer bli en spännande och medryckande utveckling, inte medryckande som i att det är hetsigt och att allt går fort utan att man bara måste fortsätta läsa för att få reda på mer information. Dom två författarna är uppenbarligen väldigt skickliga på att hålla fat läsaren.

Utvecklingen i handlingen är relativt seg och att säga att Lucifer’s Hammer är en strikt post-apokalyptisk berättelse är en lögn eftersom majoriteten(?) av boken faktiskt utspelar sig innan en eventuell olycka inträffar (nåja, vem försöker jag lura, SPOILER: kometen träffar jorden.). Dock så känns det som att väldigt många verk i just denna genre ”vi-får-följa-med-några-olika-människor-fram-till-domedagen-sedan-dör-alla” just är så; man får följa några individer som sedan dör. Visst är det många som dör i Lucifer’s Hammer men historien fortsätter även efter världens slut och egentligen börjar själva det väsentliga av berättelsen efter det att kometen slagit ner, det är då den verkliga kampen börjar för dom som lyckats klara sig.

Det fina med denna bok är också att den är väldigt hård science-fiction i bemärkelsen att den har väldigt bra koll på sin goda vetenskap gällande ämnet men fallerar inte heller på grund av detta utan balanseras upp av ett stort fokus på mänsklig interaktiv och diverse sociala grejer. Dessutom upplevde jag boken som väldigt välbalanserad då den på ett rimligt och trovärdigt sätt tar läsaren från normal vardag till oro till panik och förberedelse till domedag och till slut post-apokalypsen som om det vore på riktigt, utan att för den skull trivialisera något heller. Allt känns bara så naturligt när man väl är inne i det. Dom större parallella handlingarna vävs även ihop på ett extremt elegant vis efter en tid.

Något jag även uppskattar är hur boken problematiserar diverse mänskliga företeelser vi tar föregivna, t.ex den privata äganderätten eller tjänstesamhällen och Lucifer’s Hamer gör ett ypperligt jobb med att belysa hur fruktansvärd en eventuell undergång skulle vara för oss som gillar teknik, möjligheten att kunna köpa och sälja tjänster och det moderna industriella samhället osv. För den som har läst Earth Abides känner till vilken känsla jag refererar till.

Hur som helst vill jag varmt rekommendera alla att läsa denna bok.

Om någon händelsevis råkar sitta på pengar eller ha kontakter inom filmmakningsvärlden tror jag detta skulle kunna bli en genialisk tv-serie om det gjordes rätt.

Läs den helt enkelt.

Annonser

~ av Jonas på 2011/06/15.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: