Wall-E

Wall-E är en animerad Disney-Pixar film från 2008 som ju är rejält välkänd och förhållandevis ny så dom allra flesta har nog sett den så jag tänker inte göra några megautläggningar men jag tänkte att den kunde vara rolig att ta med ändå.

Filmen utspelar sig runt 800 år in i framtiden och jorden är obeboelig på grund av enorma mängder skräp som konsumtionssamhället medfört. Detta problem löste världens ledare elegant genom att skicka den mänskliga befolkningen ut på en femårig intergalaktisk lyxkryssare. Miljöproblemen på jorden visar sig vara svårlösta och lyxkryssaren glider  runt i rymden istället för att återkomma till den skräpiga och sopfyllda jorden.

Huvudkaraktären är Wall-E som verkar vara en av dom få små söta städrobotarna som fortfarande fungerar och fortsätter att genomföra sitt uppdrag. En dag påträffar han EVE som är en är en robot-sond som är utsänd från lyxrymdkryssaren med syfte att leta växter som kan tyda på att jorden åter blivit beboelig. Det hela utvecklas till en robotisk kärlekssaga som tar Wall-E ut i rymden och ger honom en vital roll i mänsklighets fortsatta överlevande och eventuella framtida återkomst till jorden.

Trots att Wall-E primärt riktar sig till barn tycker jag det går ypperligt att se och uppskatta denna film även i vuxen ålder, jag tycker helt enkelt att det är en ganska fin film.

Om man nu vill analysera, tolka och gå ”djupare” så finns det också en del att ta utav. Framförallt kan filmen tolkas som en enda stor kritik gentemot vår allmänna livsstil här i västvärlden med snabbmat, statskapitalism, lättja och slit-och-släng konsumtion och läget i filmen kan väl sägas representera vad som skulle hända om denna livsstil drogs till sin absoluta spets under en lång tid, dvs att jorden kommer fyllas med skräp och att vi i princip kommer evolvera bort våra ben. Meddelandet är väl att denna livsstil helt enkelt inte är hållbar i sin extrema form. Fast jag tycker det känns onödigt att analysera sönder eller alls för den delen, för det är egentligen bara en kärleksfilm.

Filmen innehåller dessutom en ganska humoristisk Applereklam

Annonser

~ av Jonas på 2012/01/26.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: