After London, or Wild England av Richard Jefferies

After London, or Wild England av Richard Jefferies är inte vilken billig sedvanlig och b:ig science fiction skildring av domedagen som helst utan detta är något utöver det vanliga! Grejen som gör denna bok så spektakulär ur ett populärkulturellt post-apokalyptiskt perspektiv är att den publicerades redan år 1885 och detta gör den alltså till en mycket tidig bok i dess genre. Att den är så gammal innebär också att det finns gratis på nätet (http://www.classicly.com/download-after-london-or-wild-england-audiobook-mp3).

Boken utspelar sig  i England ganska många år efter det att en ospecificerad katastrof tagit död på dom allra flesta människor, förstört och gjort London obeboelig samt uppbådat en enorm sötvattenssjö mitt i inlandet. När historien tar vid så verkar civilisationen sakta börja repa sig och världen består av ett antal autonoma mindre kungariken, rövargäng och några ganska primitiva stammar.

I en riktigt klassisk manér handlar boken om en adlig ung man vid namn Felix som vill försöka vinna den förtjusande Auroras hjärta genom att bege sig ut på en lång upptäcktsresa genom den okända landet i en hemmasnickrad kanot. På sin resa besöker han London, tar värvning i en armé, hänger med diverse tvivelaktiga gestalter, blir legendarisk och mycket mer. Ganska mycket vad man kan förvänta sig med andra ord.

Slutet är väl sådär och egentligen är väl inte handlingen jättespännande heller men det vägs upp väldigt mycket av (den oavsedda?) humorn i hur Felix tänker och hans pompösa jargong i hans mentala dagbok och allt för hans kärlek till Aurora!

Men anledning till att man ska läsa denna bok är vare sig handlingen eller att den är gammal utan det är utan tvekan den första delen i boken som är helt dedikerad till att bygga upp den värld boken utspelar sig i.  Den beskriver i detalj vilka djur, växter, träd,  insekter och folkslag som klarat sig igenom domedagen och var dom nu står att finna. Detta sker på ett så fullständigt charmerande, detaljrikt och fantastiskt sätt att jag nästan blev besviken när själva handlingen tog vid. Det kan nog till och med vara den bästa miljö- och världsbeskrivning jag någonsin läst och så bra att jag till och med vill gå så långt till att uppmana alla er som verkar tveksamma till boken att endast läsa den första delen av boken bara för att få uppleva en magnifik vision av post-apokalypsen.

Dessutom är boken intressant i och med att det var ett tag sedan den skrevs. Civilisationens fall innebar inte riktigt samma sak då som nu. Jag gissar att jag har ett enormt bias men jag känner spontant att steget mellan civilisation och domedag var kortare för i den meningen att man kanske förlitade sig på teknik av en enklare mer lättillgänglig art då. Nu är ju inte 1885 direkt stenåldern och resonemanget håller väl inte för domedagen som något slags allmängiltigt och brett begrepp men det är i varje fall den spontana känsla jag får. Vill gärna undersöka detta närmare och läsa ännu mer gammal apokalypslitteratur.

Annonser

~ av Jonas på 2012/04/11.

Ett svar to “After London, or Wild England av Richard Jefferies”

  1. […] wrote a few words about it in Swedish on my other blog wastelandz but I liked it so much that I briefly want to […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: