The Machine Stops av E. M. Forster

Mer gammal post-apokalyps, denna gång en novell från 1909 The Machine Stops av E.M Forster som handlar om att mänskligheten bokstavligen flyttat ner under jord och får alla sina tänkbara behov tillgodosedda av en mäktig maskin som i det närmaste dyrkas som en gud. Trots det av maskinen strikt uppsatta regelverket för livet underjorden är människorna fria att röra sig som dom själva behagar men få väljer att göra detta utan dom allra flesta väljer att föra all kommunikation och upprätthålla social interaktion genom maskinen.

Dom två huvudpersonerna och Vasti och hennes son Kuno lever fysiskt på motsatta sidor av världen. Vasti är mycket nöjd med sitt liv liksom dom flesta andra. Kuno är å andra sidan en rebell. Kuno övertalar sin mor att fysiskt besöka honom i sin cell. Där berättar han för henne om sitt missnöje över maskinens värld. Han berättar även att han har besökt jordens yta utan tillstånd och utan den livsuppehållande apparaten som enligt maskinen krävs för att överleva den giftiga yttre luften. På ytan såg han andra människor leva i fröjd något som maskinen ej är möjligt. En tid efter detta börjar maskinen krångla med småsaker och våra kära karaktärer tvingas omvärdera sin tillvaro.

Novellen osar av gammal teknokrati eller kanske snarare en kritik mot denna. Dystopisk och apokalyptisk stämning i en uttalad science fiction anda som i mitt tycke håller mycket väl även idag.

Novellen är väldigt kort, ynka 22 sidor och finns att läsa här: http://www.classicly.com/download-the-machine-stops-pdf

Annonser

~ av Jonas på 2012/04/12.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: