The Hunger Games

Hypen är väl över för länge sedan eller i varje fall tills nästa film kommer men på inrådan av min flickväns syster har jag läst böckerna och sett den första filmen i vad jag förstår ska bli en trilogi.

Eftersom att böckerna är så sammanhängande har jag valt att skriva om dom alla i en klump och lite allmänna termer för att undvika så mycket spoiler som möjligt och så att jag slipper dissekera böckerna var för sig.

Böckerna är skrivna av Suzanne Collins och den första -Hunger Games- kom 2008, uppföljaren Catching Fire 2009 och den sista Mockingjay (2010). Böckerna tillhör den något vagt definierade genren young adult som jag faktiskt får erkänna att jag haft en del ganska grundlösa fördomar mot. Men jag ville ändå ge bokserien en rättvis och ärlig chans. Så här i efterhand är jag glad att jag släppte lite på min min tjurskallighet då jag faktiskt gillade den första boken så pass mycket att jag slukade dom andra två med stor entusiasm.
Berättelsen utspelar sig i landet Panem som ligger någonstans i väst i det som en gång var USA. Miljöförstöring, krig och det gamla vanliga har krossat civilisationen men så pass lång tid har förflutit sedan undergången att jag känner mig tveksam till att egentligen kalla hungerspelen strikt post-apokalyptisk. Förvisso är den gamla globala katastrofen ett faktum och då och då reflekteras och svärs det över att karaktärernas förfädrar gjorde ett dåligt jobb och lämnade efter sig en skitvärld till dess nuvarande invånare. Kanske man måste betänka en viss tidsmässig relativism men faktum kvarstår att katastrofen lett till det samhällsskick som finns i Panem men att undergången egentligen inte har någon större roll för handlingens fortskridande. Inte för att det egentligen spelar någon roll men ändå.

Nationen består av den lyxiga och välmående huvudstaden och 13 mer eller mindre förtryckta och fattiga distrikt, var och ett av dessa har specialiserat på en viss en näring som till exempel fiske, jordbruk eller textilproduktion.
För X antal år sedan gjorde distrikten ett militant uppror mot centralmakten men upproret slogs brutalt ner och Distrikt 13 utplånades för att statuera exempel. För att hålla distrikten i schack och påminna om regimens övermakt arrangeras årligen evenemanget Hungerspelen. Till Hungerspelen skickas en flicka och en pojke mellan 12 och 18 år från varje distrikt, vilket ger 24 “spelungdomar”. De släpps in på en arena i en ofta väldigt karg och ogästvänlig miljö. Vinnaren är den som ensam överlever genom att undvika de faror som finns i arenan samt döda sina medtävlande. Allt direktsänds dygnet runt så att hela Panem kan följa spelet från sina tv-apparater.

Boken följer Katniss Everdeen, en faderlös flicka från Distrikt 12 som håller sin familj vid liv genom att tjuvjaga i skogen utanför. När hennes lillasyster blir uttagen till spelen erbjuder hon sig att ta lillasysterns plats. Till spelen tas också Katniss skolkamrat Peeta Mellark ut. Under förberedelserna inför spelen berättar Peeta att han i många år varit förälskad i Katniss. Är det sant eller är det bara en strategi för att skaffa sig – och Katniss – fördelar under spelens gång? Katniss klarar sig bra i spelen tack vare sin vana vid skogen och sina kunskaper om jakt. Men hur ska hon förhålla sig till Peeta då deras överlevnad bygger på att de dödar den andre?

Detta sammanfattar huvudhandlingen i den första boken och jag tycker att Suzanne Collins lyckas mycket bra att bygga upp en intressant och trovärdig värld. Som sagt så känns det tveksamt att kalla världen särskilt post-apokalyptisk och stämningen är snarare 1984:a dystopisk, realitytelevisions kritisk och nästan politisk och i varje fall jag slungas snabbt in i berättelsen och fattar omedelbart tycke och får förståelse för karaktärernas respektive agerande.

Det känns lite problematiskt att skriva om dom två andra böckerna utan spoila men som man säkert kan lista ut så uppstår ett nytt uppror på grund av Katniss Everdeen agerande i arenan och densamma blir även en viktig galjonsfigur i det stundande upproret.

Reality shows dystopi är knappast ett särskilt nytt eller fräscht koncept men jag tycker att det funkar riktigt fint. Det är helt klart en spännande, känslosamt och intressant om än kanske lite förutsägbart. Jag kommer ofta på mig själv med att känna ett intensivt hat inför huvudkaraktären när jag tycker att hon inte beter sig tillräckligt rationellt eller vettigt. Jag upplever samma sak när jag t.ex ser på typ Buffy men kommer sedan på att det är just kanske detta som för historien framåt och gör respektive karaktärer till mänskliga hjältar. Det kanske inte blir så mycket till spänning och drama om alla karaktärer beter sig 100% rationellt.

Sist jag läste 1984 kändes den lite gammal och dammig,  i framtiden kanske Hungerspelen kan ta över i varje fall lite utav dess roll och behålla en viss relevans.

Att trilogin riktar sig mot unga vuxna vad nu det innebär störde mig inte särskilt mycket. Ibland kunde den kanske kännas lite för ”snäll” i sin ungdomligheten men man kommer ganska snabbt in stämningen.

Filmen

Tidigare iår (2012) kom filmatiseringen av den första boken med regi av Gary Ross. Den verkar ha mottagits någorlunda väl men mina förhoppningar var inte direkt skyhöga. Jag överaskades över hur väl den följer boken förutom några grejer jag verkligen störde mig jättemycket på (hur hon fick broschen t.ex).

Utöver detta har jag faktiskt inte speciellt mycket att klaga på. Det är som en kompakt sammanställning av boken som för min del i alla fall lyckas gestalta hur man tänker sig världen riktigt fint, speciellt teknologin och hur folket i huvudstaden ser ut.

Katniss kanske är något överspelad men jag tycker att det funkar. Så jättemycket mer har jag faktiskt inte att säga, jag ser fram emot dom kommande filmerna som nog kan bli ganska episka om filmmakarna håller tungan rätt i mun.

Kan också tillägga att filmatiseringen är ganska värdelös ur ett strikt post-apokalyptiskt perspektiv; vad jag kan minnas nämns inte ens undergången en enda gång.

~ av Jonas på 2012/08/11.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: