When Sysadmins Ruled the Earth

Det är inte ofta nörden får en särskilt framträdande roll i litteratur som skildrar världens undergång därför vill jag med glädje uppmärksamma Cory Doctorow’s novell When Sysadmins ruled the world (http://craphound.com/?p=1678) från ~2007. Den finns både fritt på internet i olika former och i diverse novellsamlingar. Jag upptäckte den i den utmärka Rewired: The Post-Cyberpunk Anthology.

I den ganska korta novellen dör större delen av mänskligheten av ett virus orsakat av terrorister. Av mer eller mindre en slump råkar huvudkaraktären och hans arbetskamrater befinna sig på sin arbetsplats när allt går åt helvete. Arbetsplatsen råkar vara ett extremt välskyddat datacenter och ett gäng nördar lyckas på detta sätt alltså överleva undergången.

Dom bildar inte motorcykelgäng, äter varandra eller bygger konstiga fordon utan dedikerar hela sin tillvaro i det ädla syftet att upprätthålla internet och all form av datakommunikation i den mån det är möjligt, något som inte visar sig vara helt enkelt i dom rådande omständigheterna. Brist på vettig mat, ett sinande förråd av snabbkaffe, interna stridigheter och smärre sjukdomar ställer till det. Trots motgångar så lyckas dom bra i sin insats tillsammans med andra datacenter, entusiaster, kryptoanarkister och övrigt folk.

Inte nog med att internet fortfarande är up and running mitt i apokalypsen så startar dom ett ännu större projekt kanske i ren verklighetsflykt; en slags direktdemokratisk global cyberfederation startas upp i syfte att styra upp den nedgångna världen eller i varje fall strukturera upp tillvaron. Hur det går får man reda på om man läser novellen på egen hand.

Cory Doctorow är nästan alltid genialisk i mitt tycke och detta är inget undantag. When Sysadmins ruled the world känns helt klart som en väldigt frisk fläkt i post-apokalyptiska sammanhang och det är väldigt skönt att komma ifrån den gamla vanliga. Dessutom provocerar novellen lite grann och jag kan inte låta bli att tro att det är ungefär såhär det skulle gå om världen gick under idag eller imorgon. Läs den.

~ av Jonas på 2012/08/07.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: